2008. április 28., hétfő

Miyazaki Hayao

Miyazaki Hayao (1941-)
Az animének az egyik leghíresebb élő legendája, a Ghibli Studió egyik alapítótagja. A nevét nem csak hazájában, hanem az egész világon ismerik. Magyarországon is az egyik legismertebb anime rendező, nemcsak az animézők körében. Munkáságát több nemzetközi díjjal tűntetik ki, többek között az Oscar-díjjal.
1941-ben született Tokióban. Apja aMiyazaki Airplane egyik tulajdonosa volt. Az első rajzai repülőgépek voltak, és animéiben is fontosszerepet játszik a repülés. Édesanyja betegsége miatt a család sokszor kényszerült költözésre. Ezt azérzést dolgozta fel a Totoro- A varázserdő titka című animéjében. Amikor 17 éves volt, megjelent az első színes anime, aHakujaden. Ezután kezdett érdeklődni az animék iránt, és csak ekkor tanultameg, hogyan lehet emberi alakokat rajzolni. A középiskola után a Gakushuin egyetemen tanult politika tudományt és közgazdaságtant, tagja volt a gyermekirodalom kutató klubnak. 1963-ban kezdett dolgozni a Toei Animationnél. 1965-ben összeházasodott az animátor Akemi Otával, akitől két fia született Keisuke és Gorou. Az utóbbi apja örökébe lépett, és az elmúlt évben saját egészestét animével, a Tales of Earthseaval állt elő. Keisuke faműves, akinek több művét a Ghibli Múzeumban lehet megnézni.

Művei:
Első, 1965-ös animéje (nem ő rendezte) Gulliver utazásáról szólt. A Toeinél 1971-ig, utána Isao Takahatával közösen készítették a Lupin III.-at, majd a Pippi Longstocking és a Panda! Go, Panda című sorozatokat. Résztvett az Anna of Green Gables készítésében, de aközepén távozott, és elkészítette legelső önállófilmjét a The Castle of Cagliostrot.1984-tőlkezdödtt meg a Miyazaki korszak, aművei többségét írtaés rendezte is egy személyben. Ezek az egészestés animék mamár Magyarországon is kaphatóak. Az első ilyen animéje a Nauszika - A szél harcosai volt. Ezután egymás utánjelentek meg a mára már jól ismert animék:
a Laputa (1986), Totoro (1988), Kiki (1989), Porco Rosso (1992). 1997-ban készült a Princess Mononoke, ami meghozta számára a világhírt és a Japan Academy díját is.A Princess Mononke után készítette el a legtöbb díjat elnyerő animéjét a Chihiro Szellemországbant. Ez az anime a japán Akadémia több díját elnyerte 2001-ben, és akövetkező évben megnyerte a Golden Beart a Berlini Filmfesztiválon és az Academy Awardot a Legjobb Animációért.2004-ben jelent meg A vándorló palota című anime. Az utolsó, amit Magyarországon is lehet kapni. 2004-ben megnyerte a Velencei Filmfesztivál díját. Japánban olyan népszerűvolt, hogy már az első napon majdnem másfél billió jent keresett vele. Utolsó műve a 2005-ös I Lost My Little Boy. A fent említett animékben a Ghibli Studio keretében több másikban segídkezett, valamint több mangát is illusztrált. Készített sorozatokat, filmeket és zenés rövidanimét is.

Nincsenek megjegyzések: