2008. április 14., hétfő

Mijamoto Muszasi

Napjainkban egyre népszerűbbek a japán regények. Az egyik legismertebb japán történelmi regény az öt kötetes Muszasi, amely már Magyarországon is több kiadást megélt. Érdeklődve vettem kezemben a könyvet, és az első 25 oldal elolvasása után, arra jutottam: "Ez kell nekem!" Miután megszereztem, és elmerültem a 17. századi japán kultúrában, elkezdtem érdeklődni az iránt vajon mennyi igaz belőle.

JOSIKAVA EIDZSI (1892-1962): a MUSZASI írója












Josikava Eidzsi
Japán egyik legtnépszerűbb regényírója, akinek a neve más országokban is ismerősen cseng. Változatos élete során tapasztalatokat szerzett. Már egész fiatalon, 11 évesen dolgoznia kellett. Először a yokohamai dokkokban dolgozat, majd 18 évesen Tokióba utazott, és egy aranyműves tanítványa lett. Ez idő tájt kezdett érdeklődni a haiku irodalom iránt, maga Kijiro álnéven írt. 1914-ben nyert el egy irodalmi díjat Enoshima monogatori (Enosimai történet) címűregényével. 1921-től a Maiyu Shimbun kiadónál dolgozik, amíg egy földrengés el nem pusztította, ezután írásaiból tartotta felmagát. 1925-ben vette fel a Eiji Yoshikawa nevet (születési neve: Yoshikawa Hidetsugu). A Kodansha Kiadó adta ki a műveit; ezenkívül Yoshikawa 18 álnéven írt. A legnagyobb sikerét a Asahi Shimbunban megjelenet regénysorozatával érte el. Ez Mijamato Muszasi életéről szólt. Az 1937-ben kitört háborúban Kínába küldték tudosítónak, ahol megimserte a kínai kultúrát. A háború során és után is jelentek meg művei: Shihon Taiheiki (1958-1961, film: 1991), Shin Heike monogatari (1950-1957; film:1955, 1972).

Mijamoto Muszasi (1584-1645): élete és művei















Mijamoto Muszasi 1594-ben született Sinmen Takezó néven Harima tartományában. Később tovább neveken is hívták, mint Mijamoto Bennosuke (gyerekkori neve), Niten Doraku (buddhista neve). Japán egyik legnépszerűbb történelmi figurája. A 17. századi Japánnak egy jellemző figurája: harcos és a buddhizmus követője. Egészen fiatal korától kezdve foglalkozott harcművészettel: apja is szamuráj volt. Ő maga ronin volt majdnem egész életében: tehát vándor szamuráj volt. Sok tapasztalatot szerzett utazásai alatt, és kialakította a saját kardforgató technikáját, a
Hyōhō Niten Ichi-ryūist. Ez a technika még ma is létezik, és még Magyarországon is vannak követői.
Muszasi. mint Takezó 17 évesen vett részt élete első csatájában Sekigaharában 1600-ban. Az ütközetben "könnyebben" sérült, és egyike volt a kevés túlélőnek (bár egyesek szerint ez mítosz csak). Alapfogú tudását apjától (egy elmélet szerint ugyan még születése előtt meghalt) és nagybátyjától, Dorinbótól sajátíotta el. A Muszasi nevet Musashibō Benkeitől, egy harcos paptól kapta. Josikawa művében Takuan kap fontos szerepet, de nincs rá bizonyíték, hogy már fiatalabb korában találkozott vele. Muszasi arról volt híres, hogy nem vesztett párbajt. Saját könyvében írta, hogy kisebb párbajokat vívott helyiekkel és utazókkal, majd amikor 21 éves lett Kiotóba utazott, ahol párbajozott több neves iskola tanulóival és mestereivel. és sohe nem vesztett. Itt kezdte pályafutását. A legismertebb iskola, a Yosioka iskola mesterét kihívta. Yosioka Seidzsiro karja lebénult a küzdelem miatt, ezért öccse, Densicsiró kihaívta bosszúból, de ő is vesztett. Yosioka Matasicsiro szintén bosszút akart állni rajta, ezért csapdát állított neki, de nem járt sikerrel. Ezután elhagyta Kitót, és tovább vándorolt egyesek szerint Nara és Hozoin tartományokban, ahol több szerzetestől különböző technikákat tanult (pl.: iaido) 1612-től kezdte tanulmányozni a zazent a Myoshin-ji templomban. Ebben az évben volt híres párbaja Sasaki Kojiróval, amit egy bokkennel nyert meg.
Részt vett az 1614-ben kitört háborúban a Toyotomik oldalán (bár egyesek szerint a Tokugavák oldalán), és harcolt az osakavai csatában. 1615-től kezdve Ogaszavara Tadanao szolgálatába állt. Volt két örökbefogadott fia, Mikinosuke és Iori, akik tovább vitték tanait. Egy ideig újra vándorolni kezdett, majd visszatért a harmincas években az Ogaszavara család szolgálatába, és levetre a simabarai lázadást. Muszasi tüdőrákba halt meg 1645-ben.
Művei:
Festményei és rajzai
Hyoho Sanju Go
Go Rin No Sho - A szamuráj útja - Book of 5 Rings
Dokkodo

Muszasi "útóélete":
Mint említettem, Muszasi Japánban nagyon népszerű történelmi alak. Sok film, sorozat, könyv született róla. Sok róla formázott figura jelenik meg egy-egy filmen, animében. Kurosava a Hét szamuráj alakját állítólag róla formázta, és több (minimum 8) film készült az életéről. Sok írót megihlette élettörténete Josikava Eidzsin kívül regényt írt róla Robert Jordan,Katsukiro Kouyama,
Életéről készült egy mangasorozat is Takehiko Inoue tollábóla, ami díjat is nyert. Egy másik mangában Muszasi, mint nyúl követi el nemes tetteit. Készült egy anime sorozat, aMusashi Gundoh, ami a fiatal Muszasiról. A japánoknál szinte elkerülhetetlen, hogy egy népszerű alakból ne készüljön egy játék. Több játéknak, playstationnek.
Muszasi több animében is felbukkan: Shura no Toki - Age of Chaos, Pokémon, Samurai Champloo, Yaiba, Cowboy Bebop és még sorolhatnánk. Ezekben természetesen a legenda Muszasi jelenik meg, vagy a neve.

További érdekes linkek:
Terebess
Haiku magyar nyelven
Anthony J. Bryant oldala
Francia harművészeti oldal
Kardokkal foglalkozó oldal
Japán történelmi és kulturális oldal
Japán története (
William J. Gilmore-Lehne)
Japán története pár mondatban
A japán buddhizmus története

Nincsenek megjegyzések: